Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása

2018. február 13. 22:02 - hMKornel

Romeo & Juliet

303-as parlor

A Rómeó és Júlia történet a zeneirodalom egyik legtöbbet feldolgozott témája. Shakespeare halhatatlan drámájából született opera, nyitányfantázia, balett, film, több musical sőt anime is.

handel_438x640.jpg
  • A témát viszonylag későn, a XIX. században fedezte fel magának a zenés színpad (Shakespeare tragédiájának ősbemutatója 1597 körül volt).
  • Olasz és francia romantikus szerzők (Bellini és Gounod) vitték színpadra először operáikban a témát. A bemutatókra Velencében illetve Párizsban került sor. Ezek a darabok nem tartoznak a túl gyakran játszott operák közé.
  • Csajkovszkij orosz zeneszerző első sikertelen alkotásai után, 29 évesen írt nyitányfantáziát a témára, amely meghozta számára a rég várt elismerést. (A nyitány az opera vagy balett bevezető zenéje, amely önmagában is teljes kompozíció, ezért nem csak operaszínpadon, hanem koncerttermekben is gyakran játsszák.)
  • Egyik leghíresebb zenés adaptációja Szergej Prokofjev balettzenéje, amelyet 1935-ben mutattak be a moszkvai Bolsoj színház megbízásából, a világhírű Kirov társulat előadásában.

  • Klasszikus filmes feldolgozása Franco Zeffirelli rendezése 1968-ból.
  • Leonardo DiCaprio egyik korai filmsikere az 1996-ban készült Rómeo + Júlia címszerepe, amelyért a legjobb férfialakítás díját kapta a Berlini filmfesztiválon. Baz Luhrman filmje a mai kaliforniai beach-környezetbe helyezi a sztorit.
  • Leonard Bernstein, amerikai zeneszerző és karmester klasszikus musicalben (West Side Story) eleveníti fel a történetet: itt az 50-es évek New York-i bandaháborúi adják a cselekmény keretét.

Címkék: 303 Opera
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása
süti beállítások módosítása