Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása

2018. február 26. 09:48 - hMKornel

Benny Goodman

311-es szoba

goodman_467x640.jpg

A szaxofon közeli hangszerrokonán, a klarinéton játszó hangszeres előadó, zeneszerző, hangszerelő, zenekarvezető volt. A jazz hőskorának számító szving egyik legfontosabb elindítója a 30-as évek derekán, akinek szoros kapcsolata volt klasszikus szerzőkkel, köztük Leonard Bernsteinnel vagy Bartók Bélával is.

  • Benny Goodman a jazz hőskorában, a ragtime időszak végén kezdte pályáját, amikor a jazz vidéki népzenéből végérvényesen városi popzenévé vált, amelyre a helyi klubokban táncolt a kor fiatal generációja. 
  • A szvinget a jazz aranykorának is nevezik. Jellegzetes ritmusa és a rá előadott tánc ma is reneszánszát éli. 
  • Benny Goodman fittyet hányt a faji megkülönböztetésre (mint a legtöbb jazz-muzsikus), és az első olyan fehér zenekarvezető volt, aki számos afro hangszerest is alkalmazott zenekarában.

  • Benny Goodman nemcsak rajongója volt a klasszikus zenének, hanem elismert előadója is. A jazz mellett önálló játéktechnikát alakított ki a klasszikus repertoárja számára.
  • Komolyzenei pályájának több magyar vonatkozása van: első felvételét a Budapest Vonósnégyessel készítette 1938-ban (bár ennek akkor már nem volt magyar tagja).
  • Bartók Bélával baráti kapcsolat is kialakult köztük, amikor Bartók New Yorkba emigrált a nyilaskeresztes uralom elől. Bartók neki komponálta a Kontrasztok című triódarabját (klarinétra, hegedűre és zongorára). Goodmannek írt zenét még kora számos más világhírű zeneszerzője, pl. Francis Poulenc, Aaron Copland vagy Leonard Bernstein. 

Benny Goodman Bartók Bélával és Szigeti József hegedűművésszel a Kontrasztok lemezfelvételén, 1940-ben

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása
süti beállítások módosítása