Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása

2018. február 12. 13:34 - hMKornel

George Frideric Handel

301-es szoba

handel_438x640.jpg

Az érett barokk legfontosabb zeneszerzője Bach mellett, a XVIII. század első felében élt. Szinte minden műfajban alkotott, operáinak különlegessége, hogy sok közülük kasztrált szoprán hangra íródott.

  • Ugyan Németalföldön született, élete jelentős részét Angliában töltötte, ezért az angolok is nemzeti zenszerzőjüknek tartják – nevét angolosan (George Frideric Handel) és németesen (Georg Friedrich Händel) egyaránt írják. 
  • Tehetsége, személyisége, életműve harmonikusan simult a kor nyugat-európai társadalmába, így pályáját óriási siker kísérte Németalföldön, Itáliában és Angliában is.
  • Követte és sikerrel továbbfejlesztette az akkoriban divatos velencei operát, elsősorban Vivaldi hagyatékát. Ezzel az iránnyal érte el hatalmas sikereit Londonban és tette Londont az opera központjává. Hamarosan a londoni a királyi opera, a Covent Garden direktora lett.
  • Az opera rocksztárjai ebben az időben a kasztrált szoprán énekesek voltak, akikkel Handel is együttműködött (bár egyesek szerint személyesen nem kedvelte őket). A világhírű olasz operadíva, Cecilia Bartoli a castrato énekesek életét mutatja be egyik lemezével:

  • Handel operájának, a Rinaldónak részlete a Farinelli, a kasztrált című filmből (r.: Gérard Corbiau)

  • Handel az opera mellett hangszeres versenyművekkel és kórusművekkel (oratóriumokkal) érte el a legnagyobb sikert. A Messiás című oratórium híres Hallelujah-tétele annyira része a brit nemzeti öntudatnak, hogy az angol közönség rend szerint állva hallgatja végig a teremben:

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása
süti beállítások módosítása