Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása

2018. február 13. 21:49 - hMKornel

Pyotr Ilyich Tchaikovsky

302-es szoba

tchaikovsky_452x640.jpg

A romantika korstílus leghíresebb, máig nagyon népszerű orosz zeneszerzője. A Diótörő vagy a Hattyúk tava balettek minden zenés színpad műsorának kötelező darabjai. 

  • Az opera iránti fiatal kori rajongását itáliai énektanára oltotta belé. Mozart életműve és a bécsi klasszika letisztult stílusa is hatott rá. 
  • Sokhangszeres muzsikus volt, aki zongora mellett orgonán és fuvolán is játszott. 
  • Magába forduló, depresszív alkata miatt nehezen viselte a kudarcot. Ez a kedélyállapot szinte egész életében elkísérte, számos zenéjében nagyon erőteljesen felismerhető (különösen az utolsó, hatodik szimfóniájában, amelynek a "Patetikus" alcímet adta). Erre a lelkületre utal Blecha karikatúrája is a komor háttérrel és a nyírfákkal. 
  • Az első próbálkozások bukása után a Rómeó és Júlia témára írt nyitányfantázia (operák és balettek bevezető tétele, önmagában is egész kompozíció) hozta meg a szakmai és közönségsikert, 29 éves korában.

    • Csajkovszkij nagyzenekari művei (főként szimfóniái és zongoraversenyei) szinte minden koncertterem műsorának nélkülözhetetlen részei a mai napig. Emellett és a szintén örökzöld balettzenék mellett operái is fontosak (A pikk dáma, Anyegin)
    • Natalie Portman első Oscar-díját a Fekete hattyú című filmben (r.: Daren Aronofsky) nyújtott alakításáért kapta: ez a film a Hattyúk tava történetét egy feltörekvő fiatal balettáncos élettörténetében dolgozza fel, akinek a személyiségében szakmai kísértései, emberfeletti küzdelmei és sikerei vívnak egymással mániákus harcot .

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása
süti beállítások módosítása