Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása

2020. január 19. 14:12 - hMKornel

Georges Bizet

402-es szoba

A francia operaszerző tipikusan azon alkotó művészek sorát gyarapítja, akiknek az újításait csak az utókor tudta értékelni. Emiatt Bizet élete sikertelenségek és bukások sorozata. Főműve, a Carmen ugyanígy csak évek múltán vált a közönség kedvencévé – ám Bizet nem tudta élvezni a sikert, mert a bemutató hűívös közönség-fogadtatása után pár nappal meghalt. 

  • Két legfontosabb operája, a Gyöngyhalászok (1863) és a Carmen (1875) a mai napig a világ valamennyi operaszínpadának a műsorán megtalálható. 
  • Az európai opera úgynevezett verista stílusának francia előfutára volt: a verizmus a szegény sorban élő közösségek életét mutatja be romantikus ideáloktól mentesen. A verizmus a 20. század elejének olasz operájában vált igazán sikeressé. 
  • A Carmen több szempontból is formabontó: a klasszikus francia ízlésnek nem felelt meg, hogy a gyilkosság a színpadon, a nézők szeme előtt történik (ellentétben a klasszikus görög színpadi tragédia szabályaival), illetve hogy a szereplők alsóbb rendből származó, egyszerű emberek. 
  • Bizet szenvedélyes zongorajátékos volt, de erős lámpaláza nem engedte kibontakozni hangszeres előadói pályáját.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása
süti beállítások módosítása