Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása

2020. január 20. 14:50 - hMKornel

Ludwig van Beethoven

404-es szoba

Az európai zenetörténet leginkább meghatározó zeneszerzője Mozart mellett. Az ún. bécsi klasszikus korstílus mestere, de már tovább is lépett életműve a későbbi romantika korstílus felé. Olyan örökzöld dallamokat vetett kottapapírra, mint az Örömóda (az EU himnusza), a Für Elise zongoramű vagy a Sors szimfónia.

  • Legendásan nehéz terrmészetű ember volt, zsémbességét részben tragikus betegsége is megalapozta: 25 éves korától részlegesen, majd teljesen elvesztette hallását. 
  • Zsenijének egyik bizonyítéka, hogy süketen is képes volt tovább alkotni, belső hallása rendkívül kifejlett volt. Anekdoták szólnak arról, hogy zenéinek bemutatóján maga vezényelte végig a zenekart, pusztán belső hallására hagyatkozva. 
  • Legfontosabbak szólóhangszerre írt szonátái (pl a 32 zongoraszonáta), versenyművei és 9 nagyzenekarra írt szimfóniája. Az Örömóda az utolsó, 9. szimfóniájának negyedik tételében csendül fel.

  • Beethoven életét több film is feldolgozza, egyikben Ed Harris, másikban Gary Oldman személyesíti meg a címszerepet.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása
süti beállítások módosítása