Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása

2020. január 21. 15:31 - hMKornel

Johannes Brahms

406-os szoba

A német romantikus korstílus legfontosabb nagyzenekari szerzője, szimfóniái meghatározó hatásúak, hangulatfestő ereje a modern filmzenére alapvető hatást gyakorolt. Brahms aktív kapcsolatban volt kora magyar zenéjével és zenészeivel, Magyar táncai a "legslágeresebb" klasszikus zenék közé tartoznak.

  • Brahms a 19. század közepén vált érett, felnőtt alkotóvá, így pályájának eleje egybeesett a magyar szabadságharccal. Az 1850-es évek elején sok magyar zenész menekült nyugatra, akik közül a fiatal Brahms jónéhány kiemelkedő előadóval került kapcsolatba. Ez határozta meg a hatást, amelyet a magyar zenei áramlatok gyakoroltak rá, és ennek a folyamatnak a gyümölcsei Brahms Magyar táncai. 
  • Brahms annak a mozgalomnak is a megelőlegezője volt, amely a klasszikus tisztaságot a népi gyökerű művészetben, így a népzenében fedezte föl. Népzenei (vagy olyan jellegű) motívumokat alkalmazott, akárcsak kortársai közül például Liszt Ferenc. Ennek a kezdeményezésnek lett később Bartók Béla és Kodály Zoltán az igazi kiteljesítője, akik tudományos kutatómunkával gyűjtötték össze az autentikus népzenei forrásokat.

  • Brahms magyar ihletésű zenéje a kávéházi cigányzenészek egyik örök kedvence, a turisták számára sokszor "a" magyar zenével egyenlő (ami erős túlzás). 

  • Szenvedélyes kávéivó és dohányos volt – ezt a tényt hangsúlyozza Blecha karikatúrája a 406-os szobában. Gyűjtötte a minőségi import szivart, viszont annyira feldühítette a dohányra kivetett vám, hogy egyszer rajtakapták dohánycsempészésen: a poggyásza bélésébe tömve igyekezett elrejteni a portékát. 
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása
süti beállítások módosítása