Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása

2020. március 15. 16:45 - hMKornel

Gioachino Rossini

501-es szoba

rossini.jpg

Akik jártasak akár az operában, akár a gasztronómiában, ebből a két szóból kitalálják, kiről is van szó: borbély és bélszín. Rossini az olasz opera nagy életművésze volt a XIX. század első felében, egyben jeles cáfolata annak a közhelynek, hogy egy zenész csak szegénységben, sikertelenségben és depresszióban tengetheti végig sivár és kietlen életét... 

  • Rossini sok tekintetben az olasz opera legnagyobb szerzőinek munkáit alapozta meg pályájával, így Verdi (502-es szoba) vagy Puccini (201-es szoba) előfutáraként helyezkedik el az itáliai zene történetében. 
  • Rossini a modern virtuóz operaének-technika, az ún. belcanto úttörője. Ez azt jelenti, hogy ő volt az első a híres itáliai operaszerzők sorában, aki a szép ének, a hangképzés jelentőségét a színpadi drámai cselekmény és a hangszeres zenekari ábrázolás fölé rendelte, az ének virtuóz technikája vagy épp megejtő szépsége az, ami a közönségben katarzist okoz. Rossini után vált megszokottá, hogy a közönség egy ária meghallgatása után is könnyekben tör ki – akár anélkül is, hogy tudná, miről is szól igazán az adott zenerészlet.
  • Legfontosabb operái közé tartozik a Sevillai borbély (erre utalnak a borbélyeszközök Josef Blecha karikatúráján), de kései operájának, a Tell Vilmosnak a nyitánya a popkultúra részévé is vált. 
  • Rossini híresen ínyenc volt, kedvencei között a szarvasgomba és a libamáj kaptak különösen előkelő helyet.  Ételkülönlegességek receptjei őrzik emlékét, így a Tournedos Rossini francia bélszín, a Frittata alla Rossini omlett, vagy a Crema alla Rossini desszert.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása
süti beállítások módosítása