Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása

2020. március 15. 18:23 - hMKornel

Giuseppe Verdi

502-es szoba

verdi.jpg

Az olasz nemzeti opera megteremtője, egyszersmind az olasz romantikus zene legfontosabb szerzője, a belcanto énektechnika legnagyobb komponistája. Puccini mellett az ő dalai szólnak leggyakrabban egy hamisítatlan olasz trattoriában. 

  • Verdi korában vált az opera műfaja a politika hatékony eszközévé. Ezt részben Verdi zenéjének szuggesztivitása indokolja, részben pedig a kor Itáliájának státusza, alárendelt helyzete a Habsburg birodalom részéről. 
  • Verdi ikonikus kompozíciói, mint a Nabucco rabszolgakórusa, hamarosan a rendőrség és a cenzúra látókörébe kerültek, és Verdi szövegírói, librettistái sok esetben kényszerültek szövegmódosításra, mert az eredetit izgatónak vagy lázítónak ítélte az osztrák hatalom. 
  • Verdi megteremtette a nemzeti opera műfaját, és maga is egyfajta jelképévé vált az olasz függetlenségi és egységesülési mozgalmaknak. Nevét hamarosan rövidítésként kezdték használni: V.E.R.D.I. Vittorio Emanuele Re d’Italia – utalva az egyesített Olaszország első királyára.
  • Világhírű áriái közül több is a mai napig töretlen népszerűségnek örvend, köztük a La Donna é mobile a Rigolettóból, vagy a Pezsgő-ária (Brindisi) a Traviatából.

„Szenvedélyesen vadászom, librettókra, nőkre és vadkacsákra.”

  • További korszakalkotó operái: A trubadúr, Az álarcosbál, Don Carlos, Aida, Othello, Falstaff
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása
süti beállítások módosítása