Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása

2020. január 27. 21:55 - hMKornel

The Beatles

409-es szoba

A XX. század popkultúrájának legfontosabb ikonja a Beatles, így szükségtelen bemutatni őket. Álljon itt inkább pár érdekes vagy vicces adalék a gombafejűek történetének kevésbé ismert lapjairól. 

  • A Beatles tagjai az első nyugati zenészek közé tartoztak, akik zenéjére és dalszövegeire egyaránt hatást gyakoroltak a keleti filozófiák. George Harrison indiai gurutól, Ravi Shankartól tanult szitáron (klasszikus pengetős hangszer) zenélni. Az indiai zene megjelenik olyan dalokban, mint a Strawberry Fields Forever vagy a Norvegian Wood.
  • Sok dal szürreális hangulatát ihlették tudatmódosító szerek is. A Beatles tagjai 1964-ben találkoztak ezekkel, amikor amerikai turnéjuk során megismerkedtek Bob Dylannel (408 szoba) – ő kínálta meg őket először marihuánával. Lennon előszeretettel írt dalszöveget és zenét LSD hatása alatt is. 
Dylan és Lennon épp ihletet merít
  • A Beatles utolsó lemeze az Abbey Road címet viseli, és az 1931-ben alapított Abbey Road Studiosra utal. A hangstúdió a brit klasszikus és popzenei élet egyik fellegvárának számít, ahol a Beatles mellett még olyan meghatározó zenészek vették fel lemezeiket, mint (a teljesség igénye nélkül) Tony Bennett, James Blunt, Sarah Brightman, Michael Bublé, Nick Cave, Miley Cyrus, a Depeche Mode, a Deep Purple, a Foo Fighters, Ellie Goulding, Elton John, Lady Gaga, a Pink Floyd, a Queen, a Radiohead, Ed Sheeran, Sting, Robbie Williams vagy Amy Winehouse.
  • John Lennon New Yorkba költözése után a Dakota-házban lakott, ahol felesége, Yoko Ono a mai napig él. A ház híres művészlakói közé tartozott még többek között Leonard Bernstein karmester-zeneszerző (405-ös szoba), Judy Garland színésznő és Rudolf Nurejev balettkoreográfus. 

  • John Lennont 1980. december 8-án, New York-i háza előtt ölte meg egy Mark David Chapman nevű férfi. A gyilkosságot azzal indokolta, hogy Lennon korábban istenkáromló nyilatkozatokat tett (szerinte a kereszténység talán hamarabb el fog tűnni, mint a rock and roll, és a Beatles máris népszerűbb, mint Jézus). 
John Lennon lemezt dedikál saját gyilkosának pár órával a merénylet előtt

 

“We’re more popular than Jesus now. I don’t know which will go first – rock & roll or Christianity. Jesus was all right, but his disciples were thick and ordinary. It’s them twisting it that ruins it for me.”

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása
süti beállítások módosítása