Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása

2018. február 16. 22:29 - hMKornel

Johann Strauss

305-ös szoba

johannstrauss_447x640.jpg

A keringőkirály. Ferenc József császár és az Osztrák-Magyar Monarchia udvari muzsikusa. A hagyományos bécsi újévi koncertek műsorának legfontosabb zeneszerzője. A Szaffi című rajzfilm-klasszikus zeneszerzője. És... a világbajnok barkó ;-)

  • Több híres zeneszerző Strauss van: a szoba ifjabb Johann Straussról kapta a nevét (és a karikatúrát). Édesapja, id. Johann Strauss szintén keringőket komponált. Testvére Josef Strauss is. Hármuk életműve alkotja a bécsi újévi koncerek műsorának 99%-át. Richard Strauss (306-os szoba) szintén osztrák zeneszerző, de ő nem tagja a családnak, más korban élt (a XX. század elején), és teljesen más stílust képvisel. 
  • A világváros Bécs arculatának elengedhetetlen kellékei a waltzerek, mint a Kék Duna keringő, vagy a Császárkeringő, illetve a polkák vagy indulók.
  • A Kék Duna keringő eredetileg énekes szöveges változatnak készült: egy műkedvelő férfikórus vezetőjének a megrendelésére, aki civil foglalkozását tekintve rendőrtiszt volt. A darab nem nyerte el a megrendelők tetszését, de Strauss még ebben az évben szinte a kukából vette elő a témát, hogy a Párizsi Világkiállításon esedékes fellépésére gyorsan elő tudjon rukkolni valamivel. A szöveg nélküli, hangszeres változat meghozta a máig nem múló sikert.

  • Strauss életművének magyar vonatkozása A cigánybáró című operettje: ennek témáját Jókai Mór novellája, a Szaffi ihlette. A daljáték megírásához magyar zeneszerző barátjától, Liszt Ferenctől is kapott biztatást. A klasszikus rajzfilm (r.: Dargay Attila) zenéje ennek a műnek a felhasználásával készült.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása
süti beállítások módosítása