Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása

2020. március 17. 14:48 - hMKornel

La Traviata

503-as parlor

A Traviata Verdi egyik legsikeresebb operája, amely a 19. század első felének egyik kedvelt szalontémáját, a párizsi luxuskurtizánok ellentmondásos világát ábrázolja. A címszereplőt valós személy ihlette: Marie Duplessis a kor egyik legdivatosabb társalkodónője volt, akinek státusza megfelel a mai leghíresebb Playboy-címlaplányokénak. 

  •  A francia romantikus nagyregény egyik legfontosabb írója, Ifj Alexandre Dumas írta meg önéletrajzi elemekből szőtt regényét, A kaméliás hölgyet. 
  • Bár a belőle írt opera ma a világ leghíresebbjei közé tartozik, a bemutatót komikus bukás kísérte. Az okokat kereső legtöbb feltételezés szerint a címszerepet alapító énekesnő énektechnikája túlzottan dagályos volt, hatalmas vibrátókkal. Zömök, tömzsi alkata sem illett Violetta büszke, tartással rendelkező és nemes figurájához.
  • Az utolsó felvonásban Violetta haláljelenete állítólag annyira komikusra sikerült, hogy a közönsége kacagással vegyes füttyel kommentálta. 

 

Marie Duplessis, a leghíresebb párizsi
társasági hölgy az 1830-as években
Pamela Anderson, a 90-es évek
világhírű celebmodellje

 

CSELEKMÉNY

Violetta, a jómódú kurtizán, betegsége enyhültével ismét bált ad barátainak. A nemes családból származó Alfréd Germont már egy éve szerelmes Violettába, és ezen az estén elérkezettnek látja az időt, hogy feltárja érzelmeit az asszonynak. Violetta napokig vívódik, hogy felhagyjon-e jövedelmező, de erkölcstelen életével, és kötelezze el magát a szerelmes férfi mellett, míg végül győz a szerelem. 

Több hónap boldog közös élet után, váratlanul Alfréd apja keresi fel Violettát, hogy meggyőzze, nem kapcsolódhat a családhoz, mert rossz híre őket is magával rántja. Alfréd húga ugyanis házasság előtt áll, de a frigy könnyen meghiúsulhat, ha a jó házból való kérő tudomást szerez leendő sógora titkos kapcsolatáról. Violetta eleinte elutasítja a kérést, de végül úgy dönt, hogy Alfréd és húga érdekében lemond szerelméről. Az apa ekkor döbben rá, hogy Violetta milyen szilárd jellemmel bír, de a helyzetet nehezebbé teszi, hogy az asszony nem említheti Alfrédnak, miért is hagyja el őt igazán. Violetta szíve majd meghasad, de elfogadja az ajánlatot.

Alfréd legközelebb egy bálon találkozik Violettával, amikor az asszony korábbi tüdőbetegsége egyre inkább kezd elhatalmasodni rajta. Alfréd a megfelelő alkalmat keresi, hogy unszolja őt, térjen vissza hozzá. A hölgy ezt fájó szívvel megtagadja. Alfréd egyre dühösebb és türelmetlenebb lesz, de minél inkább erőszakoskodik, Violetta annál inkább tartja magát az idősebb Germont-nak tett ígéretéhez. Alfréd végül a vendégsereg előtt súlyosan megsérti Violettát, amikor az arcába vágja az este során kártyán nyert pénzt, mint Violetta "szolgáltatásainak" díját.  A lelkiekben és betegségében elgyengült Violetta elájul. Ekkor érkezik a társaságba Alfréd apja, aki még ekkor sem szól a nő igazi önfeláldozásáról, amit a családért és szerelméért tett.

Violetta ágynak esik, napjai meg vannak számlálva. Az idős Germontban feltámad a lelkiismeret, és mindent őszintén elmond fiának. Alfréd sietve kedveséhez utazik, aki tárt karokkal várja. Egymás karjaiba omlanak és ekkor Violetta örökre lecsukja a szemét. 

Címkék: 503 Opera
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása
süti beállítások módosítása