Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása

2020. február 07. 22:23 - hMKornel

Billie Holiday

411-es szoba

Az 1915-ben született jazz- és bluesénekesnő a leghitelesebb módon interpretálta zenéjével azoknak az afro-amerikai tömegeknek a sorsát, akik a rabszolgaság eltörlése után egy-két generációval teljes kiszolgáltatottságban igyekeztek új életet kezdeni az amerikai iparosodó nagyvárosok forgatagában.

  • Holiday 1915-ben született, édesapja még születése előtt elhagyta a családot, kiszolgáltatott édesanyja hamarosan Philadelphiából New Yorkba költözött a jobb lehetőségek reményében.
  • Még 14 éves sem volt, amikor édesanyja és ő maga is a prostitúciót volt kénytelen választani egyéb munkalehetőség teljes hiányában a gazdasági világválság sújtotta Harlemben.
  • A tragikus gyerekkor rányomta bélyegét Holiday egész jellemére, összeférhetetlen természetére, akivel nagyon nehéz együttműködni, közösen dolgozni – de akinek önkifejező ereje hihetetlen mélységű érzésekből táplálkozik. 
  • Még tinédzserkorban kezdett énekelni Harlem klubjaiban, és hamarosan felfedezték a 30-as évek meghatározó szving-zenészei, köztük a szaxofonos Lester Young. 
  • Pályájának idő előtt véget vetett drogfüggősége miatt megromlott egészségi állapota – 44 évesen hunyt el máj- és szívelégtelenség következtében.
  • Énekstílusa megelőlegezte a mai modern RnB és popénekesek technikáját, hatását igazán csak az utókor ismerte el, mind a négy Grammy-díját poszthumusz nyerte. 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az Aria Hotel zenészeinek bemutatása
süti beállítások módosítása